Werking schatkistbankieren: zero-balancing

Schatkistbankieren werkt volgens het principe van zero-balancing. Dit houdt in dat het saldo op een bankrekening aan het einde van de dag automatisch wordt afgeroomd naar of aangevuld vanuit de rekening-courant bij de schatkist. Hieronder leest u wat dit in de praktijk betekent voor decentrale overheden.

Wat is zero-balancing?

Bij zero-balancing wordt het saldo van een (nieuwe) bankrekening van de decentrale overheid aan het einde van de dag als volgt verwerkt:

  • Positief saldo: Dit wordt afgeroomd naar de rekening-courant van de decentrale overheid bij de schatkist.
  • Negatief saldo: Dit wordt aangevuld vanuit de rekening-courant bij de schatkist.

Deze processen verlopen volledig geautomatiseerd aan het einde van iedere werkdag.

Gebruik van een nieuwe bankrekening

Decentrale overheden blijven hun betalingsverkeer uitvoeren via hun reguliere huisbank(en). Om de koppeling met de schatkist mogelijk te maken, moet elke decentrale overheid een nieuwe, afzonderlijke bankrekening openen.
Belangrijke voorwaarden voor deze nieuwe rekening zijn:

  • Losstaand van reguliere rekeningen: De nieuwe rekening mag geen deel uitmaken van rente- of saldocompensatiestelsels.
  • Specifiek voor transacties met de schatkist: De rekening wordt uitsluitend gebruikt voor overboekingen naar en van de schatkist.

Bij meerdere huisbanken kan de decentrale overheid kiezen om bij één, meerdere of alle banken een nieuwe rekening te openen.

Praktische werking van zero-balancing

  1. Overboekingen naar de schatkist:
    Als een decentrale overheid meer ontvangsten heeft dan betalingen en het saldo van de liquide middelen boven het drempelbedrag uitstijgt, moet het verschil bij voorkeur vóór 15.30 uur op de nieuwe bankrekening worden gestort.
  2. Opnamen vanuit de schatkist:
    Bij een tekort aan liquide middelen door meer betalingen dan ontvangsten, kan de decentrale overheid het verschil vóór 15.30 uur opnemen van de nieuwe bankrekening, mits het saldo bij de schatkist toereikend is. Dit bedrag kan vervolgens naar een reguliere betaalrekening worden geboekt.

Let op: Houd rekening met de verwerkingstijden van uw bank. Deze tijden kunnen variëren afhankelijk van de betrokken bank(en) en of het om interne of externe overboekingen gaat.

Overzicht situaties en drempelbedrag

Er zijn vier mogelijke situaties waarin een decentrale overheid moet beslissen om geld van of naar de schatkist over te boeken. Gedetailleerde rekenvoorbeelden van deze situaties vindt u hier. Meer informatie over het drempelbedrag vindt u hier.