Regelingen decentrale overheden

Wettelijke basis van schatkistbankieren

Schatkistbankieren voor decentrale overheden is vastgelegd in de Wet financiering decentrale overheden (Wet Fido). Deze wet, inclusief de verplichting tot schatkistbankieren, is op 15 december 2013 in werking getreden.

De hoofdlijnen van het verplicht schatkistbankieren omvatten:

  • Het aanhouden van publieke middelen in de schatkist.
  • De mogelijkheid om publieke middelen onderling uit te lenen.

De gedetailleerde uitwerking hiervan is vastgelegd in de Ministeriële regeling schatkistbankieren decentrale overheden, die op dezelfde datum van kracht werd. U vindt onder "Zie ook" de regelingen die in het kader van schatkistbankieren van toepassing zijn voor decentrale overheden. 

Rekening-courantovereenkomst

  • Het model van de rekening-courantovereenkomst tussen de Staat (het Agentschap) en de decentrale overheid is onderdeel van de regeling.
  • De overeenkomst wordt voorafgaand aan deelname aan schatkistbankieren aan decentrale overheden verstrekt.
  • De overeenkomst wordt automatisch van kracht op basis van de Wet Fido, zonder dat ondertekening of terugzending nodig is.

Uitzonderingen decentrale overheden

De regeling geeft de minister van Financiën de bevoegdheid om bepaalde decentrale overheden vrij te stellen van (delen van) de verplichtingen. Meer informatie hierover vindt u hier.

Hoewel schatkistbankieren verplicht is voor alle decentrale overheden, zijn er uitzonderingen mogelijk. Dit geldt voor:

  1. Overheden zonder eigen middelen:
    Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke regeling zonder eigen bankrekening, waarbij alle uitgaven direct door een deelnemende gemeente worden gedaan.
  2. Overheden die overtollige middelen via andere deelnemers aanhouden:
    Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke regeling die haar treasury heeft ondergebracht bij een deelnemende gemeente. Hier kunnen publieke middelen via de rekening-courant van die gemeente in de schatkist worden aangehouden.

Gevolgen van een uitzondering

  • De uitgezonderde overheid hoeft geen eigen rekening-courant bij de schatkist te openen.
  • De verplichting om publieke middelen in de schatkist aan te houden blijft, maar wordt uitgevoerd via een andere deelnemende overheid.

Lijst van uitgezonderde overheden

Het Agentschap publiceert een lijst van decentrale overheden die door de minister van Financiën zijn vrijgesteld van bepaalde verplichtingen. U vindt deze lijst onder op deze pagina onder "Zie ook".